Den afdøde Steve Jobs afviste al snak om at åbne Apples milliardstore pengetank – men nu er der en ny chef for bordenden.
Hvad gør man egentlig med en kontantbeholdning på 81 milliarder dollar?
Da den nu afdøde Steve Jobs stod ved roret i Apple, var svaret: ingenting. Men nu er det Tim Cook, der er topchef for virksomheden, og det kan betyde, at elektronikkæmpen vil begynde at åbne for pengetanken. Det skriver Wall Street Journal.
Apples 442 milliarder kroner store beholdning af kontanter og letomsættelige aktiver er vokset i takt med virksomhedens succes. Mens Steve Jobs var en arg modstander af at bruge pengene på eksempelvis aktietilbagekøb, så er Tim Cook langt mere åben for at sende dem i omløb.
Den nye topchef har et mere traditionelt syn på, hvad en virksomhed skal bruge overskud på, og er angiveligt åben over for både udbyttebetaling og aktietilbagekøb.
Det er dog ikke Tim Cooks egen beslutning. Resten af ledelsen skal også være med på ideen, og da den stadig er præget af ånden fra Steve Jobs, er det ikke en beslutning, der ligger lige om hjørnet, siger en unavngiven Apple-kilde ifølge avisen.
Apple befinder sig i en omstillingsproces, hvor den skal finde ud af, hvilket ben den skal stå på efter den excentriske og egenrådige Steve Jobs døde 5. oktober. Allerede nu er der dog tegn på, at Tim Cook vil styre biksen på en lidt anden måde end guruen.
Tim Cook ventes ikke at ville vende hele æblet på hovedet. Ifølge Wall Street Journal er han en mand, der har fuld tillid til den organisatoriske opbygning i Apple, og tilhænger af strategien med stort fokus på produktudvikling og stor hemmeligholdelse af samme til en fastlagt deadline.
Det er dog ikke mere end, at han allerede har foretaget justeringer. Deriblandt i Apples store oplæringsdivision, der er blevet splittet i to.
Derudover kan medarbejderne også mærke, at der er kommet en ny chef. Det ses blandt andet ved, at Tim Cook er stærkere kommunikationsmæssigt og adresserer medarbejderne som et ”team” i sine mails til dem. Han opfordrer også medarbejderne til at give bidrag til godtgørende organisationer - og lover i samme åndedrag at matche en medarbejders bidrag. Sådan var det ikke under Steve Jobs.
Apple vil alt andet lige ændre sig, nu da medstifter og idemand Steve Jobs ikke lever mere. Men dets enorme succes med sin produktrække gør, at der ikke er nogen bidende nødvendig årsag til at ændre på sagerne. Det var der derimod, da Steve Jobs blev hentet tilbage til firmaet i 1997 og ikke bare var med til at redde det, men også gjorde det til verdens mest værdifulde målt på markedsværdi i processen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar