lørdag den 6. oktober 2012

Sådan er det gået Apple uden Jobs


Mange troede, at Apple-stifter Steve Jobs' død markerede begyndelsen på enden for Apple.
De tog fejl. Analytikerne, bloggerne og eksperterne, der malede fanden på væggen, da Apples stifter Steve Jobs døde den 5. oktober sidste år. 56 år gammel.
For den store nedtur i aktieprisen, som mange havde troet ville indfinde sig uden Jobs ved roret, er udeblevet.

Da markedet lukkede i går fredag, lå det amerikanske firmas aktiepris på over 650 dollars, hvilket skal sammenlignes med, at da aktierne blev handlet for et år siden, var det til kurs ca. 377 dollars.
Dertil kommer, at firmaet, stiftet i 1976 af Jobs samt Steve Wozniak og Ronald Wayne, har oplevet rekord høje salgstal for sin iPhone og iPad og er i dag verdens mest værdifulde selskab.

 

Rivalerne 

To af selskabets største rivaler Google og Samsung har også klaret sig godt.
Googles aktiepris er i samme periode steget fra ca. 514 dollars til ca. 767 dollars, mens Samsungs er steget fra ca. 855 dollars til ca. 1.367 dollars.
Men selvom både amerikanske Google og sydkoreanske Samsung klarer sig godt, er der langt op til Apples markedsværdi på over 600 mia. dollars.
Og mens konkurrenterne har solgt mange smartphones, så har Apple gjort det samme, hvilket skal ses i lyset af, at Apple allerede har fat i flere kunder end konkurrenterne. Det burde dermed være sværere blive ved med at sælge nye smartphones.

 

Microsoft

I den anden ende af skalaen ligger Microsoft, der engang var den største spiller på computermarkedet, da stifter Bill Gates tilbage i 80'erne og 90'erne var sparringspartner med Steve Jobs.
Heller ikke Facebook har klaret sig godt. Siden selskabet blev børsnoteret tilbage i maj er aktieprisen faldet med 46 pct..

 

Hyldest til Jobs

I fredags på årsdagen for Steve Jobs' død hyldede den nye administrerende direktør i Apple, Tim Cook, sin tidligere chef.
I en pressemeddelelse skrev han, at Jobs' idealer stadig er tydelige i selskabet:
"Vores værdier stammer fra Steve, og hans ånd vil for altid være Apples fundament. Vi deler det store privilegium og ansvar at løfte hans arv ind i fremtiden."

 

Kritikere

Der er dog fortsat kritikere, som ser svaghedstegn.
Den nye iPad, iPhone 4s og iPhone 5 blev store sællerter, men produkterne er gammel vin på nye flasker, mener flere, der spørger, hvor er innovationen.
Andre har peget på, at kvaliteten i Apples produkter er faldet - Siri og Apple Maps værende de værste eksempler.
Men det var heller ikke alt under Steve Jobs, der var perfekt. Ping, et socialt netværk med tilknytning til iTunes, var et stort flop.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar