søndag den 18. december 2011

Find my iPhone knalder tre iPhone-tyve

Smartphone-applikationer er ikke kun til Scrabble (Wordfeud) og andet tidsfordriv. Mobiltilbehøret har i denne weekend vist sig uhyre nyttig til at hjælpe politiet med at udføre sit arbejde, efter at to unge mennesker havde været udsat for lommetyveri på vej hjem fra en tur i byen.

20-årige Chanel Jackson og hendes 25-årige kammerat, B, der ønsker at være anonym, var ved firetiden tidligt lørdag morgen på vej ned til s-toget på Nørreport Station i København. Her blev de passet op af en ung udlænding, der bad om at låne en lighter. Det kunne de ikke hjælpe ham med, men i stedet for at forlade stedet takkede han på ualmindelig kærlig vis venneparret.

- Han læner sig ind mod min kammerat og krammer ham. Han siger tak, fordi vi gad at stoppe op og svare, fortæller Chanel Jackson til ekstrabladet.dk.

Kunne følge tyven med app
Først da vennerne kort efter sad i toget, opdagede de, at B's iPhone 4 er væk. De ringede straks til Station City og anmeldte tyveriet, men regnede ikke med, at det ville skaffe den 3000 kroner dyre telefon tilbage.

- Men så kommer min ven i tanke om, at han har installeret app'en 'Find My iPhone', og da vi kommer hjem og får tændt computeren, viser det sig, at den 'kloge tyv' ikke har slukket telefonen.

Det snarrådige vennepar fra Charlottenlund nord for København kunne ved hjælp af applikationen spore, hvor tyven befandt sig, og ringede omgående til Station City med de nye oplysninger. Chanel og B guidede en patruljevogn rundt i København, indtil de på computeren kunne se, at tyven nu var på Axeltorv på Vesterbro, og de i den anden ende af røret hørte en kvindelige betjent sige:

'Nu stopper de en ung mand. Han har syv telefoner på sig'.

- Det endte jo lykkeligt. Tyven blev anholdt, og politiet har i dag ringet mig op og bedt mig om at identificere ham, siger Chanel, der beskriver tyven som en udlænding, der talte gebrokkent dansk med kraftig accent.

Havde lommerne fyldt med iPhones
Hun fortæller ekstrabladet.dk historien, fordi hendes ven endnu ikke har fået sin telefon tilbage. Chanel og B er dog ikke de eneste, der har været ude for langfingrede iPhones-tyve i nattens løb. Udover at bekræfte venneparrets historie, fortæller Københavns Politi til ekstrabladet.dk, at to andre iPhones-glade lommetyve er blevet anholdt.

- Det ser ud til at være østeuropæere. De to andre blev anholdt umiddelbart efter den første. De var sammen og blev nappet i Stutterigade, siger Henrik Olesen, central efterforskningsleder ved Københavns Politi.

På sig havde de ikke mindre end otte iPhones. Også denne gang fandt ordensmagten frem til tyveknægtene ved hjælp af sporingsapplikationen, Find My iPhone, og nogle af mobilernes ejermænd.

De tre tyve er henholdsvis 29, 22 og 27 år og formodes at arbejde sammen om at lænse lommer i Københavns gader. De kan nu se frem til at blive fremstillet i Dommervagten sigtet for lommetyveri.

- Vi ser typisk, at de er sendt til Danmark for at stjæle, eller også har de villet skaffe julegaver til en særligt kommunikativ familie, siger Henrik Olesen.

Pas på, når du køber julegaver
Han advarer om, at der i øjeblikket er mange lommetyve på spil, der har samme fremgangsmåde som den krammende østeuropæer:

- Det er typisk østeuropæere. Man skal tage sig i agt for folk, der vil kramme, går ind i dig med en is eller hotdog og efterfølgende vil tørre din jakke af, give blomster eller spørge om vej. Selvfølgelig skal man hjælpe andre mennesker, der spørger om vej, men hold afstand til dem og vær opmærksom på, hvor du opbevarer mobiltelefon og pung. Opbevar dine ting i inderlommer, og hvis du for eksempel har en skuldertaske, så opbevar den på maven.

Du kan desværre ikke regne med, at ordensmagten altid rykker ligeså hurtigt ud for at opklare mobiltyverier.

- Applikationen giver kun cirka-adresser, og ligger din stjålne iPhone i en etageejendom, går vi ikke bare ind. Her vejer retssikkerheden tungere end en mobil. Så kan man melde den stjålet og holde øje med signalet, siger Henrik Olesen, der dog ikke vil anbefale nogen selv at tage ud at opsøge tyvene, men altid ringe til politiet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar