tirsdag den 5. juni 2012

Afdød Jobs skal tale i retssag



Steve Jobs tabte 5. oktober 2011 kampen mod sin kræftsygdom og døde i en alder af 56 år. Alligevel lever hans udtalelser videre. I Walter Isaacsons biografi om Steve Jobs udtaler Apple-medstifteren sig meget kritisk i forhold til virksomhedens konkurrenter. Disse udsagn udgør en del af bevismaterialet i en række retssager om patenter, hvor den siddende Apple-ledelse forsøger at få rettens opbakning til at se bort fra de kontroversielle udsagn.

Apple-topchef Steve Jobs’ kraftige - og saftige - udfald kort før sin død vil indgå i en retssag, selv om Apple har forsøgt at få dem forbudt af frygt for, at de vil skade Apple.

Apple og den amerikanske mobilproducent Motorola, som netop er blevet købt af internetgiganten Google, er ramlet sammen i retten i en af mange sager om krænkelse af patentrettigheder.
Sagen begynder ved retten i Chicago senere på måneden og handler om teknologier, som anvendes i Googles mobilstyresystem Android.

Steve Jobs døde i oktober 2011 og var kendt for sine heftige og tit ringeagtende udfald mod konkurrenterne. Han kom også ind på de mange patentkrænkelser, da han blev interviewet til Walter Isaacsons biografi, og her lagde han heller ikke fingrene imellem.

»Vort sagsanlæg siger: »Google, I har fandeme tyvstjålet fra iPhonen, i stor skala har I stjålet«. Jeg vil ødelægge Android, fordi det er et stjålent produkt. Jeg er villig til at gå i atomkrig på baggrund af dette,« lød den utvetydige melding.

Apple er tilsyneladende ikke glad for retorikken, for selskabet, der er verdens mest værdifulde, har forsøgt at få alle citater fra Walter Isaacsons bog forbudt i retssalen »for at undgå enhver potentiel forudindtagethed over for Apple«.
Det har dommer Richard Posner imidlertid nu afvist, og Steve Jobs’ ord kan derfor indgå i retssagen.

Det er ikke første gang, at oplysninger i Walter Isaacsons biografi »Steve Jobs« er blevet brugt i standende retssager. Det amerikanske justitsministerium citerede også fra bogen i den sag, som ministeriet har anlagt mod Apple og en række e-bogsudgivere. I bogen fortæller Steve Jobs om Apples indtog på e-bogsmarkedet. Han sammenligner det med et »aikido-træk« med henvisning til den japanske kampkunst, som skulle standse rivalen, internetboghandelen Amazon. Apple kaldte citatet »et rygte« og »irrelevant«.
Apple har også bedt en domstol i Californien om at holde biografien ude af en sag mod den sydkoreanske mobilgigant Samsung til juli. Samsung overhalede i første kvartal i år Nokia og blev verdens største mobilproducent.

Retssagen mod Motorola er anlagt i oktober 2010 og handler om krænkelse af tre Apple-patenter. Apple kræver erstatning, men forlanger også at der bliver nedlagt forbud mod, at de pågældende Motorola-produkter må sælges i USA.

Google købte Motorolas mobilproduktion for 12,5 mia. dollar (74,7 mia. kroner), det hidtil største Google-opkøb, og vil lade Motorola fortsætte som selvstændigt selskab uden fortrinsret til kommende udgaver af Android-styresystemet, som næsten alle de store mobilproducenter bruger. Vigtigst af alt gav købet Google adgang til Motorolas patentsamling på 17.000 patenter og 7.500 patent­ansøgninger.

Gennem det seneste år er antallet af patentstridigheder eksploderet.
Alle de store teknologiproducenter mødes konstant i retten på kryds og tværs for at forsvare deres enemærker og kræve penge af de konkurrenter, som vil udnytte den opfundne teknologi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar