lørdag den 29. oktober 2011

Anmeldelse: iPhone 5 forklædt som 4'er

Du skal kigge rigtig godt efter for at se, at det er den nye iPhone 4S, du sidder med i hånden. Faktisk er to sorte streger i aluminiumskransen om den sorte smartphone eneste ydre tegn, der afslører den nyeste opdatering af Apple bestseller fra ikke at være sidste års model.

Stregerne vender vi tilbage til. For som mange skuffede iPhone-fans vil vide, er det ikke nyt design, der skal lokke kunderne til at købe 4S, men derimod indre dyder som nyt styresystem, øget hastighed og forbedret kamera. Og her er der faktisk grund til begejstring.

I virkeligheden kunne Apple med sindsro have kaldt den nye iPhone for 5, hvis de havde lanceret et nyt design, men nu må vil altså tage endnu en omgang med det efterhånden lidt bedagede 4'er-design.

Siri styrer
4S er født med iOS5, der indeholder omkring 200 opdateringer. Og mens det nye styresystem sænker reaktionstiden på tidligere iPhone-modeller, er den nye mobil skræddersyet til at udnytte softwaren med blandt andet ny notification-funktion og uafhængighed af computer, så mobilen synkroniserer trådløst.

Og som eneste Apple-produkt har 4S den personlige digitale assistent Siri.

Siri er en stemmestyret funktion, der kan bruges til alt fra at foretage opringninger, hente vejrudsigter og slå ting op på nettet. Endnu findes Siri kun på store sprog som engelsk, tysk og fransk - og altså ikke dansk. Det kan give komplikationer, når Siri ikke lige kan tyde ens danskerengelsk, men mon ikke Apple er i fuld gang med at versionere den digitale butler til Skandinavien?

Mens det sker, kan vi trøste os med, at Siri med tiden lærer ens udtale at kende. Derfor virker funktionen på den lange bane bedst, når du selv bruger mobilen - og altså ikke, hvis det er kæresten eller andre, der prøver at sætte din iPhones Siri i sving.

Samlet set sætter Siri helt nye standarder for stemmestyring, og ikke mindst på dette område kan konkurrenterne netop nu kun halse efter Apple.

Nyt kamera
Ud over Siri er vigtigste nyhed i iPhone 4S kameraet. Opløsningen er steget fra 5,0 megapixels til 8,0. Det er fint og giver mulighed for større print uden kvalitetstab. Men nok så vigtigt er lysfølsomheden forbedret til blænde 2.4, så mobilen kan bruges i tusmørke uden blitz. Derudover har kameraet fået fem linseelementer, hvilket giver øget skarphed. Resultatet er imponerende, og kameraet giver de bedste fotos, denne anmelder har set fra en mobil.

Også video er forbedret, så du nu optager i 1080p HD. Samtidig udnytter 4S det indbyggede gyroskop til billedstabilisering, så tilskuerne til hjemmevideoen ikke bliver søsyge.

Nyt antennesystem
Det er nemt at glemme, men 4S kan faktisk også bruges som telefon. Og så er vi tilbage til de sorte streger på antennekransen om mobilen.

Her har Apple udnyttet erfaringerne fra den første - notorisk svage - antenne fra forgængeren til at udvikle en ny teknologi, hvor mobilen automatisk vælger den mest hensigtsmæssige antenne, alt efter hvor du holder på iPhone 4S. Det skulle sikre optimale modtageforhold - uanset hvilket cover, du sætter på.

Det er vigtigt at bemærke, at de store problemer med iPhone 4-antennen begrænsede sig til de første sendinger på det amerikanske marked, så herhjemme vil vi næppe mærke det store til forbedringerne.

Muligvis er det de færreste iPhone 4-ejere, der kan se den helt store pointe i at opgradere til en udvendig næsten identisk mobil, men indvendig er nyhederne mange nok til at vække begejstring. Og samtidig er forventningerne til iPhone 5 kun sat i vejret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar