onsdag den 5. oktober 2011

Ny iPhone, måske startskud på Apple-nedtur

Apples manglende nye telefon tegner godt for konkurrenternes julehandel, og finansverdenen bakker det synspunkt op.

Skuffelsen over, at Apple ikke levede op til måneders stadig mere hysteriske rygter om at komme med femte udgave af en iPhone-telefon, var konkret til at føle på.
Apple-aktien faldt med hele fem procent, mens den nye topchef, Tim Cook, forsøgte at tale Apple-fans varme på at skifte den gamle iPhone ud med den opdaterede iPhone 4S. Apple-aktien rettede sig dog noget op igen.


Også Apples asiatiske leverandører mærkede misstemningen. De mange selskaber, som leverer dele til eller direkte producerer Apple-udstyr, faldt i værdi. Den største Apple-leverandør, Hon Hai, faldt 1,9 procent, fabrikken Foxconn faldt med 6,9 procent, og kameraproducenten Largan Precision dykkede med 6,6 procent.

Apple ikke længere på forkant

Til gengæld vejrer konkurrenterne morgenluft - og investorerne med dem. Aktierne i Samsung, HTC og LG, som producerer Android-telefoner, sprang alle i vejret. Uden en afgørende ny Apple-telefon er der lagt op til et givtigt julesalg, som traditionelt udgør næsten 30 procent af hele årets omsætning i teknologiverdenen.
»Apple er nu ikke længere helt på forkant, dets iCloud-tjeneste (med lagerplads på nettet, red.) ligger endda bagefter Android. Nu kan Apple kun sælge på kundernes loyalitet over for varemærket. Brugerne venter måske på at købe den næste iPhone, men hvis de ikke kan vente, skifter de måske til værker med mere avancerede tekniske specifikationer,« siger analytiker K.C. Lu fra analysehuset Gartner til nyhedsbureauet Reuters.

HTC-aktien steg med 0,6 procent, Samsung-aktien med 1,2 procent og LG-aktien med 1,7 procent, selv om de asiatiske markeder generelt faldt.
»Der er nu gået 16 måneder, og alt, hvad man får, er en A5-processor i den eksisterende iPhone 4. Det er en mild skuffelse, men de vil stadig sælge millioner af den,« siger analytiker Colin Gillis fra BGC Partners til Reuters.

Pres på Apple

Apples samlede salg af iPhone siden lanceringen af den første model i 2007 overgåes af finske Nokias samlede salg af mobiltelefoner på et kvartal. iPhone-telefonen er dog verdens bedst sælgende af de dyrere og mere avancerede mobiltelefoner.
Apple er presset til at fastholde fremdriften med nye produkter, som folk vil købe. iPhone-salget udgør i øjeblikket hele 40 procent af Apples omsætning, og i sommerkvartalet er der solgt 20 millioner iPhone-telefoner. Alligevel er Apples markedsandel i hjemlandet USA på 28 procent, hvor Android-telefoner ligger på 43 procent. Over en halv million telefoner og tavlecomputere med Android aktiveres ifølge Google hver eneste dag.

Det er nu 15 måneder siden, at iPhone 4 kom på markedet. Siden er konkurrenterne kommet op i gear. Samsung har solgt godt af sin Galaxy S II-toptelefon, hvilket er medvirkende til Apples mange retssager om fogedforbud mod Samsungs Galaxy-serie verden over, og Nokia har netop frigivet sin N9-topmodel og gør nu - sammen med Microsoft - klar til inden nytår at lancere de første telefoner med Windows Phone 7 som indmad. Samsung har meddelt på forhånd, at man vil sagsøge Apple for at få standset salget af iPhone 5, ligesom Apple - i alle tilfælde midlertidigt - har fået standset salget af Samsungs Galaxy Tab-tavlecomputer i en række lande.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar