søndag den 1. januar 2012

Apple skal oppe sig for at holde føringen

Konkurrenterne er blevet bedre og hurtigere til at følge med, når Apple stikker af i teknologiverdenens førerfelt - derfor skal der afgørende nyt til i 2012, mener eksperter.

Det kan ikke længere gøres med en gul iPhone eller en hvid iPad. Apple står over for en voksende udfordring med at forny sine nøgleprodukter i 2012 i takt med, at konkurrencen bliver hårdere, og konkurrenterne får bedre fat.

»Næste år bliver afgørende for selskabet. Apple har i det seneste årti klart været førende på markedet. Nu har markedet vist sig at være rigtigt god til at følge hurtigt efter,« siger Rob Enderle fra analysefirmaet Enderle Group til finansavisen Financial Times.

Nytænkning er afgørende

Apple fik sit hidtil største overskud i hus i 2011 med en omsætning på 108 milliarder dollar (621 milliarder kroner), men samtidig døde Apple-medstifter Steve Jobs i oktober, og det kneb med designfornyelsen. Derfor skal den nye topchef Tim Cook have fat i nye områder af teknologiverdenen for at bevare førerpositionen.

Apple blev i efteråret overhalet af sydkoreanske Samsung som den største producent af smarte mobiltelefoner, mens Googles styresystem Android nu dominerer det givtige mobilmarked. 52,5 procent af alle solgte mobiltelefoner i tredje kvartal var ifølge analysehuset Gartner med Android, hvorimod Apples iPhone-andel faldt fra 16,6 til 15 procent.

Billigere tavle-PCer og ultrabærbare

Også konkurrencen på tavle-PC-markedet vokser. Apples iPad har indtil nu domineret, men Microsoft kommer i 2012 med nyeste udgave af styresystemet Windows, Windows 8, som forener PC- og tavle-PC-verdenen, ligesom al verdens PC-producenter nu sender de første ultrabærbare PCer på markedet i den nye såkaldte »ultrabook«-kategori, som går direkte efter det marked, som Apples MacBook Air hidtil har haft alene.

Tavle-PC-konkurrenterne falder i pris, samtidig med at kvaliteten højnes. Amazons Kindle Fire sælges til halv pris af en iPad og solgte mere end en million eksemplarer pr. uge i december.

Løb hurtigere og gør noget anderledes

Apple gør dog klar til nylanceringer i 2012.

»2012 vil være et stort fornyelsesår for Apple, hvor man vil genopfinde iPhone - med en større skærm -, iPad og MacBook Air. Selskabet er smart nok til at vide, at når konkurrencen begynder at indhente én, skal man bare løbe hurtigere og gøre noget anderledes, og det er, hvad Apple altid har gjort,« mener direktør Tim Bajarin fra analysefirmaet Creative Strategies, som følger Apple tæt.

Ifølge Cellular News kommer femteudgaven af iPhone-telefonen, iPhone 5, først i slutningen af 2012, hvorimod tredjeudgaven af iPad-tavle-PCen ifølge Digitmes ventes præsenteret 26. januar på iWorld-konferencen. iPad 3 ventes at komme i to versioner - en til det dyre segment, hvor batterikapaciteten er øget betydeligt, og en billigere i mellemklassen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar