onsdag den 18. januar 2012

Test af B&O's nye iPhone-anlæg

Ekstrabladet.dk har som første medie testet Beolit 12 fra Bang & Olufsen, der leverer hidtil uhørt stor lyd i forhold til sin størrelse.

B&O holdt i sidste uge premiere på sit nye brand, B&O Play, der skal lokke yngre købere til at vælge det klassiske danske mærke. Det skete ved CES-messen i Las Vegas, hvor ekstrabladet.dk havde lejlighed til at lytte til første produkt i Play-serien - det kompakte AirPlay-anlæg BeoLit 12.

Her oplevede vi en charmerende og langt hen ad vejen velspillende kompakt sag, der dog havde visse problemer i det høje register. Hvorvidt det indtryk stradig står ved magt efter en grundigere test, vender vi tilbage til. Men først et kig på opsætningen af den Cecilie Manz-designede BeoLit 12.

App til opsætning savnes
For at kunne afspille musikken fra din iPhone, iPad, iPod touch eller computer trådløst skal BeoLit 12 kobles til et trådløst netværk. Det sker ved at forbinde højttaleren med computeren via et netværkskabel. Derpå logger man med en IP-adresse på en hjemmeside til konfigurering af BeoLit 12. Efterfølgende kan kablet klippes, og musikken styres fra eksempelvis iPhone.

Sammenlignet med andre AirPlay-enheder ligger B&O's løsning af opsætning i den omstændelige ende af skalaen. Landsmændene fra Libratone tilbyder eksempelvis opsætning ved hjælp af en app, der gratis kan downloades fra Apples App Store. Til gengæld er det fint, at man kan oprette tre forskellige profiler til BeoLit 12, så den kan bruges på forskellige trådløse netværk. Eksempelvis hjemme, i sommerhuset og et tredje sted.

Efter opsætningen er BeoLit lige så nem at bruge som enhver anden AirPlay-højttaler. Al kontrol af musikken sker fra iOS-enheden eller computeren. Lydstyrken kan dog styres fra knapper på anlægget.

Irriterende er det imidlertid, at anlægget efter et stykke tid går på standby, når man ikke bruger det. Derpå skal systemet genstartes og hægtes på Wi-Fi igen, hvilket tager 120 sekunder.

Plads til begejstring
Og så er vi tilbage ved lydkvaliteten, der altså ikke slog benene helt væk under ekstrabladet.dk ved premieren i Las Vegas. Ved anden gennemlytningen er begejstringen større. Det lille anlæg, der gemmer på 120 Watt under motorhjelmen, leverer langt hen ad vejen stor lyd. Især når repertoiret er pop og rock, er lydbilledet flot og fyldigt, ikke mindst BeoLit 12's beskedne størrelse taget i betragtning.

Bang & Olufsen-boksen fylder ikke mere end en gammeldags transistorradio, men lyder reelt som et sæt mellemstore stereohøjttalere. Lyden er dog bedst, når man står foran højttaleren. Det giver problemer, hvis BeoLit 12 eksempelvis står i køkkenet, hvor man bevæger sig rundt. Til den type brug er lytteradius simpelt hen for begrænset, medmindre man accepterer, at lydkvaliteten daler, alt efter hvor i rummet man står.

Ikke til akustisk musik
Et andet sted, hvor BeoLit 12 kommer i problemer, er ved akustisk musik. I de to døgn, ekstrabladet.dk har brugt B&O Play-anlægget afspillede vi et bredt repertoire, og hver gang valget faldt på numre domineret af akustiske instrumenter og/eller ren vokal, kæmpede det lille anlæg for at følge med.

Afspillet ved middelvolume gik det fint, men når vi skruede op til den øverste tredjedel af højttalernes formåen, forvrængedes lyden. Det er ikke godt nok, når prisskiltet lyder på knap 5500 kroner.

Men er man mest til design og kan leve med, at klassisk, jazz og akustiske musikstykker i almindelighed ikke er BeoLit 12's kop te, så er det danske AirPlay-anlæg et charmerende bekendtskab. Og trods kritikpunkterne hører det også med, at BeoLit 12 slår alle rekorder for, hvor meget lyd vi har hørt komme ud af så kompakte højttalere.

BeoLit 12, kr. 5495,-
4 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar